Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Εορτή της Σταυροπροσκύνησης και προσφορά αγάπης στην Ι.Μ. Κερκύρας.




Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις Κουλίνες.

 

Στον λόγο  του ο Σεβασμιώτατος  σχολίασε την Αποστολική περικοπή της ημέρας, από την Προς Εβραίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, επισημαίνοντας ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Μέγας και αιώνιος Αρχιερέας. Με την Σταυρική Του θυσία, μάς εξαγόρασε εκ της κατάρας του νόμου και κατά την Θεία Λειτουργία Εκείνος είναι ο προσφέρων και προσφερόμενος. Στη Θεία Ευχαριστία ζούμε σε παρόντα χρόνο το εκούσιον Πάθος του Κυρίου, την Σταύρωση, την ταφή, την εκ νεκρών Ανάσταση, την εις ουρανούς Ανάληψη, αλλά και την ατελεύτητη όγδοη ημέρα της Βασιλείας των Ουρανών. Ο Απόστολος Παύλος μάς προτρέπει να προσευχόμαστε με παρρησία, αλλά παράλληλα εν ταπεινώσει. Δυστυχώς ο σύγχρονος άνθρωπος ομιλεί μεν με παρρησία, αλλά ταυτόχρονα διακατέχεται από απύθμενο θράσος, προβάλλοντας κατά κόρον τον εαυτό του.

 

Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας αναφερόμενος στον Τίμιο Σταυρό σημείωσε ότι η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει στο μέσον της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, το σύμβολο της θυσίας και της αγάπης του Κυρίου μας, ώστε οι πιστοί να ενδυναμώνονται στον αγώνα που δίδουν. Ο Τίμιος Σταυρός είναι το καύχημα ημών των Χριστιανών, το τραύμα των δαιμόνων, το σύμβολο της νίκης και της Αναστάσεως. Ο καθένας από εμάς καλείται από τον Χριστό να άρει τον δικό του σταυρό και να ακολουθήσει τον Κύριο. Βασική προϋπόθεση της άρσης του σταυρού είναι η αποκοπή του ιδίου θελήματος και η πραγμάτωση του Θείου θελήματος στη ζωή μας.

 

 

Καταλήγοντας  ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε ο Τίμιος Σταυρός να δίδει δύναμη στους πιστούς, ώστε να συνεχίσουν τον αγώνα τους στο στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και τη φετινή χρονιά η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων πραγματοποίησε αιμοδοσία το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννου πόλεως.

 

Στις δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την σπουδαιότητα της δωρεάς αίματος των Χριστιανών, καθότι με αυτόν τον τρόπο ακολουθούν το παράδειγμα του Κυρίου μας, ο Οποίος έχυσε το πανακήρατο Αίμα Του, πάνω στον Σταυρό, νικώντας έτσι τον θάνατο  και χαρίζοντάς μας την αιώνια ζωή.  Η θυσία αυτή του Χριστού μας παρομοιάζεται στον στίχο από την β’ στάση των εγκωμίων του Επιταφίου Θρήνου : “ ’Ώσπερ πελεκάν τετρωμένος την πλευράν Σου Λόγε, σούς θανόντας παίδας εζώωσας, επιστάξας ζωτικούς αυτοίς κρουνούς ”. Ο πελεκάνος για να σώσει τους νεοσσούς του που έχουν τσιμπηθεί από δηλητηριώδη φίδια, τρυπά με το ράμφος την καρδιά του και με το αίμα αυτό που καταναλώνουν τα μικρά του σώζονται.

 

 Η Ιερά Μητρόπολις βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των συνανθρώπων μας και δη στους ανθρώπους εκείνους που έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος εν προκειμένω. Η τράπεζα αίματος της τοπικής Εκκλησίας είναι από τις μεγαλύτερες του νησιού.

 

Επιπλέον ο κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας της τοπικής Εκκλησίας Πρωτ. Ευάγγελο Κούτρα, καθώς και τους αιματολόγους – ιατρούς του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας  κυρίους Τζιλιάνο και Ανδριώτη, αλλά πάνω απ’όλους τους εθελοντές συνανθρώπους μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της τοπικής Εκκλησίας και μετείχαν στην αιμοδοσία.

 

Να σημειωθεί τέλος ότι η Ιερά Μητρόπολις πραγματοποιεί δύο φορές εκάστου έτους αιμοδοσία, ήτοι την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης και τον μήνα Σεπτέμβριο κατά τις εργασίες του Ιερατικού Συνεδρίου στο Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων “Η Πλατυτέρα”.















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου