Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος




Συνεχίζονται οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα, επί τη αναμνήσει  του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος και της απαλλαγής της νήσου από τους Αγαρηνούς το έτος 1716. Το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2019 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και του επιχώριου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας στην προσφώνησή του αφού ευχαρίστησε ονομαστικά και εκ βάθους καρδίας τους προσκεκλημένους Μητροπολίτες, επεσήμανε ότι η εποχή μας έχει ιδιαίτερη ανάγκη την ενότητα, την αγάπη και την κοινωνία, όχι μόνο του πληρώματος της Εκκλησίας, αλλά κυρίως των πνευματικών πατέρων. Τόσο η πατρίδα μας, όσο και η κοινωνία μας αποδιοργανώνεται καθημερινά, λόγω της αποξενώσεως των ανθρώπων από τον Χριστό.
Ο Άγιος Σπυρίδων με το θαύμα του συγκαλεί όλους μας και σήμερα, ως πνευματικός εστιάτωρ, να συνεφρανθούμε επί της Αγίας Τραπέζης και να βιώσουμε το Μυστήριο της αγάπης και της ενότητας, σημείωσε καταληκτικά ο κ. Νεκτάριος.
Ακολούθως τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης   Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος ευχαρίστησε και εκείνος τον κ. Νεκτάριο για την Αβραμιαία φιλοξενία και επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο να κηρύξει τον θείο λόγο, όταν δίπλα του ίσταται ο ίδιος ο Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός. 
Τόνισε επίσης ότι ο μεγαλύτερος θησαυρός που έχουμε εμείς οι Ορθόδοξοι είναι οι Άγιοι μας. Πολλές φορές εμείς ιδίως οι Έλληνες Ορθόδοξοι καυχώμεθα για την ζωντανή μας πίστη. Όντως η αμώμητος πίστη μας είναι ζωντανή, δεν αρκεί όμως αυτό. Χρειάζεται όχι μόνο να ασπαζόμαστε  τα χαριτόβρυτα λείψανα των Αγίων μας, αλλά και αγωνιστούμε πνευματικά, με σκοπό να τους ομοιάσουμε. Να πολεμήσουμε την εμπαθή μας κατάσταση, τα πάθη μας, κοντολογίς όλα εκείνα που μάς κρατάνε μακριά από τον Θεό και να ενδυθούμε, όπως μάς προτρέπει ο Απόστολος Παύλος, την πανοπλία του Θεού.
Επιπλέον ο Μητροπολίτης Φιλίππων εστίασε στο χρέος ημών των Ελλήνων  να διαφυλάξουμε τις παραδόσεις των πατέρων μας. Ολόκληρη η πατρίδα μας, ιδίως η ηρωϊκή μας Μακεδονία είναι ποτισμένη από το αίμα των Αγίων και των μαρτύρων και ο λαός μας το γνωρίζει αυτό πολύ καλά. Στον αντίποδα, όλοι αυτοί που επιχειρούν να αλλάξουν την ιστορία και να αλλοιώσουν την πίστη μας, αποδεικνύουν ότι είναι άγευστοι της Θείας Χάριτος.
Κλείνοντας ο κ. Στέφανος ευχήθηκε οι πρεσβείες του Αγίου Σπυρίδωνος να ενδυναμώνουν τον Μητροπολίτη Κερκύρας, τον ιερό Κλήρο του νησιού, καθώς και όλο τον λαό της Κερκύρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων.
Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας τέλεσε το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του πνευματικού του πατρός Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Άνω Ξενιάς Αρχιμ. Καλλινίκου και του αειμνήστου κατά σάρκα πατρός του Γεωργίου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλων των Επισκόπων που προσκλήθηκαν από την τοπική Εκκλησία στην πανήγυρη του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος και ευχήθηκε στον κ. Νεκτάριο ο Τριαδικός Θεός να τον χαριτώνει, διά πρεσβειών του Αγίου.




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου