Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Πανηγυρικός εσπερινός στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Καμαρέλας




Το απόγευμα της Δευτέρας 5 Αυγούστου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Καμαρέλας.
Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι κάθε μεγάλη εορτή μέσα στην Εκκλησία έχει πλούσια θεολογικά νοήματα. Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που καλεί τον κάθε Χριστιανό να ανέβει εις το όρος το υψηλό και να βιώσει την Δόξα του Κυρίου και το Άκτιστο Φως. Γεννάται όμως  το ερώτημα, γιατί ο Κύριος μεταμορφώθηκε πάνω στο όρος Θαβώρ ;
Πρώτον, για να δείξει όλη την Θεϊκή Του δόξα στους προκρίτους εκ των Μαθητών Του, ήτοι τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη. Μετά από λίγες ημέρες άλλωστε θα παραδινόταν  εις χείρας ανόμων και θα οδηγούνταν πάνω στο ικρίωμα του Σταυρού. Πώς θα μπορούσαν λοιπόν οι Μαθητές και να μην κλονιστούν και να κρατήσουν ισχυρή την πίστην των προς τον Διδάσκαλό τους ; Στο όρος Θαβώρ φανερώθηκε η Αγία Τριάδα, η Οποία δημιούργησε τον σύμπαντα κόσμο.
Δεύτερον, ο Ιησούς Χριστός μεταμορφώθηκε για να δείξει την δόξα και της ανθρώπινης φύσεως, την οποία και είχε ενδυθεί. Ο Κύριος ενδύθηκε την ανθρώπινη φύση που ο Ίδιος δημιούργησε και την αγίασε. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μάς λέγει ότι : “Καὶ ὁ Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν”, “ εἰς τὰ ἴδια ἦλθε, καὶ οἱ ἴδιοι αὐτὸν οὐ παρέλαβον”. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να κατανοήσουν την δόξα που ο Κύριος περιέκρυβε. Στην πραγματικότητα δεν γίνεται μεταμόρφωση του Χριστού, αλλά μεταμορφώνονται τα όμματα των Μαθητών Του, τα οποία καθαρίζονται και μπορούν πλέον να δουν την Θεανδρικότητα του Ιησού Χριστού. Οι Μαθητές επάνω στο όρος της Μεταμορφώσεως έπαψαν να ενεργούν ως άνθρωποι. Έπαψε κάθε ανθρώπινη επιθυμία. Ζούσαν πλέον άλλες καταστάσεις υψηλές, πνευματικές, Θεϊκές. Και γι’αυτό τον λόγο ο Απόστολος Πέτρος παρακάλεσε τον Χριστό : “καλόν ἐστιν ἡμᾶς ὧδε εἶναι”.

Και τρίτον, την ώρα της Μεταμορφώσεως ακούστηκε η φωνή του Ουρανίου Πατρός : “ οὗτός­­ ἐστιν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα· αὐτοῦ ἀκούετε”. Εμείς οι άνθρωποι ζώντας μέσα στην παρακοή από τις Θείες εντολές, γευθήκαμε  τον παραπικρασμό της κολάσεως. Γευθήκαμε την απομάκρυνσή μας από τον Χριστό. Από την άλλη μεριά η υπακοή μας στο θέλημα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος θα μας βγάλει από την καθημερινότητα και την πεζότητα της ζωής μας, από την πτώση και την πίκρα, από τα λάθη και τις αμαρτίες.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε πρωτίστως στην Γερόντισσα και στις αδελφές της Μονής, αλλά και  σε όλους τους πιστούς, μέσα από την υπακοή στο θέλημα του Θεού να βιώνουν και εκείνοι την Χάρη και το Φως του Μεταμορφωθέντος Κυρίου πάσας τας ημέρας της ζωής τους.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου