Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος




Την Τρίτη 13 Αυγούστου 2019 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, επί τη αναμνήσει  του θαύματος του Αγίου και της απαλλαγής της νήσου από τους Αγαρηνούς το έτος 1716, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, από την Α’ Προς Κορινθίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου, σημειώνοντας ότι όλοι εμείς που έχουμε βαπτισθεί στο όνομα της Αγίας Τριάδος, αποτελούμε μέλη του μυστικού Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας μας. Οπως το κάθε μέλος του ανθρώπινου σώματος έχει διαφορετικές λειτουργίες να επιτελέσει, έτσι και ο κάθε πιστός καλείται να αναδείξει, αν όχι να πολλαπλασιάσει τα χαρίσματα, με τα οποία τον έχει κοσμήσει ο Δημιουργός του. Αυτό που τονίζει ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή αυτή είναι η ανάγκη της ενότητος και της αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών της Εκκλησίας, “καὶ εἴτε πάσχει ἓν μέλος, συμπάσχει πάντα τὰ μέ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­λη, εἴτε δοξάζεται ἓν μέλος, συγχαίρει πάντα τὰ μέλη.” Αυτό σημαίνει ότι αν ένα μέλος πάσχει ή πονάει, πάσχουν και υποφέρουν και τα υπόλοιπα, καθότι εν συνόλω συγκροτούν το Σώμα. Αλλά και όταν ένα μέλος δοξάζεται, κατ’αντιστοιχία δοξάζονται και τα υπόλοιπα.
Επιπλέον ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι η ενότητα των πιστών, εκτός από εντολή του Κυρίου, είναι και η φανέρωση της Εκκλησίας εις τον κόσμο. Το χαρακτηριστικά εκείνα που ξεχωρίζουν τους Ορθόδοξους Χριστιανούς είναι ο σύνδεσμος της αγάπης και η κοινωνία του Παναγίου Πνεύματος. Γι’αυτό φαινόμενα διάσπασης, αυτονόμησης και  εθνικιστικού φανατισμού, εκκινούν από τον εγωισμό και είναι ανεπίτρεπτα εντός της  Ορθοδόξου Εκκλησία μας. Κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και ιδίως κατά την ώρα που προσεγγίζουμε μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης το Άγιο Ποτήριο, για να λάβουμε Σώμα και Αίμα Χριστού, είμαστε μεταξύ μας όλοι αδελφοί και τέκνα του Ουρανίου Πατρός. Την στιγμή αυτή προγευόμαστε την Βασιλεία των Ουρανών.
Ακόμη ο Μητροπολίτης Κερκύρας υπογράμμισε ότι ο Άγιος Σπυρίδων είναι ένας οικουμενικός Άγιος που ενώνει όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Αυτές τις ημέρες που το Ιερό Προσκύνημα παραμένει νυχθημερόν ανοιχτό για να προσκυνήσουν οι πιστοί το χαριτόβρυτο Σκήνωμα του Αγίου, μπορεί να διαπιστώσει κανείς αυτήν ακριβώς την οικουμενική ακτινοβολία του Αγίου Σπυρίδωνος, αφού οι προσκυνητές προέρχονται από διάφορες χώρες της υφηλίου.
Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους ευλαβείς πιστούς να περιφρουρήσουν την ενότητα της Ορθοδοξίας μας, διά πρεσβειών του Αγίου Σπυρίδωνος.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου