Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

“Γιατί κρύβεται ο Θεός ;”




Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, σε συνεργασία με την Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων Νομού Κερκύρας, στα πλαίσια του θεσμού του “Ελεύθερου Πανεπιστήμιου” διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Μαϊου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο, εκδήλωση με θέμα : “Γιατί κρύβεται ο Θεός ;” με ομιλητή τον Πρωτ. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, γνωστό από το διαδίκτυο με το όνομα “π. Λίβυος”, ο οποίος διακονεί στη  Κρήτη, εξ αφορμής του ομότιτλου βιβλίου του.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας, αφού προηγουμένως μετέφερε τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος βρίσκεται στην  Αθήνα, λόγω των Συνοδικών του υποχρεώσεων. Τόσο ο π. Θεμιστοκλής, όσο και ο π. Χαράλαμπος ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο, για την ευλογία που έδωσε.

Ο π. Χαράλαμπος τόνισε την ανάγκη να δείχνουμε εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, να μην είμαστε άνθρωποι οι οποίοι ζητάμε βεβαιότητες μέσα από την πίστη, αλλά να εμπιστευόμαστε τον Χριστό. Ο Θεός μπορεί να μιλήσει μέσα από μια παρατεταμένη σιωπή, μέσα από ανθρώπους, μέσα από δοκιμασίες. Αυτός που είναι αποφασισμένος να εμπιστευθεί το θέλημα του Θεού, να αγαπήσει τον Χριστό, να ανταποκριθεί στην δική Του αγάπη, ξέρει και να περιμένει.

Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο στάθηκε ο π. Χαράλαμπος έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέσα από την σχέση μας με τον Θεό και την ζωή της Εκκλησίας, ο Χριστιανός στην ουσία μπορεί να κάνει τόσο την δική του ζωή, όσο και εκείνη των άλλων ανθρώπων πιο χαρούμενη, πιο αισιόδοξη, πιο δυναμική. Αυτά όλα όχι στο πλαίσιο μιας χρησιμότητας, όπως απαιτεί ο κόσμος από την Εκκλησία στους καιρούς μας, αλλά στο πλαίσιο μιας σχέσης. Προηγείται η σχέση του ανθρώπου με τον Χριστό και τον συνάνθρωπό του και έπονται όλα τα υπόλοιπα. Συνήθως εμείς βάζουμε πρωτίστως τα αιτήματά μας και μετά προσπαθούμε να χτίσουμε σχέσεις. Αυτή η συμπεριφορά όμως αλλοιώνει το νόημα της πίστεως.

Ο ομιλητής επεσήμανε ότι δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε το θέλημα του Θεού με τις δικές μας δυνάμεις. Η απάντηση στις δοκιμασίες είναι η εμπιστοσύνη, η προσευχή, η προσμονή, τις οποίες μονάχα η πίστη μπορεί να γεννήσει στις καρδιές μας. Είναι η αγάπη που αφήνεται και δεν απαιτεί. Αυτός ο δρόμος δεν μπορεί να είναι ψυχολογικοποιημένος μόνο. Περνά μέσα από την Εκκλησία, όχι όμως αυτή της βεβαιότητας, του φανατισμού, της απολυτότητας, αλλά της κατανόησης της ανθρώπινης αγωνίας, μιας Αγιότητας όχι των υπερανθρώπων, αλλά των απλών και καθημερινών που αίρουν τον σταυρό τους και αφήνονται στο έλεος του Θεού.

Ο π. Χαράλαμπος υπογράμμισε ακόμη ότι σήμερα ζούμε ένα πνεύμα αλλοτρίωσης, διότι η θεολογία μας έχοντας επηρεαστεί από δυτικές καταβολές, οι οποίες ομιλούν ουσιαστικά για έναν Θεό που δίνει μαγικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα των ανθρώπων, δεν μας επιτρέπει να μπούμε στην διακινδύνευση μιας σχέσεως. Μια διακινδύνευση που μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε μια πορεία αληθινής χαράς στη σχέση με τον Χριστό. Αν ξεκινήσει κανείς από μια τέτοια διακινδύνευση, τότε μπορεί να συναντήσει τον Θεό παντού. Οι καιροί μας απαιτούν από την μεριά της Εκκλησίας, να μπει στην ζωή των ανθρώπων με την προοπτική της Αγιότητας. Η Αγιότητα είναι εκείνη που αλλάζει πραγματικά τον κόσμο και τον μεταμορφώνει και όχι οι έτοιμες συνταγές, όπως πολλές φορές δυστυχώς περιμένουμε και απαιτούμε. Πρέπει να ξαναδούμε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως νομίζουμε ότι είναι. Σήμερα μας λείπει η εμβάθυνση στην αλήθεια, η οποία σίγουρα περνάει μέσα από τον πόνο. Δεν μας έταξε ο Χριστός μια ευχάριστη ζωή. Μας έδειξε έναν δρόμο αγώνος, που μπορεί να καταφέρουμε λίγα πράγματα, αλλά πάντως ζητά από εμάς να Τον εμπιστευθούμε και να παλέψουμε.

Εν συνεχεία ο π. Χαράλαμπος απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στην εκδήλωση, τονίζοντας ότι η εμπιστοσύνη στον Θεό δεν αίρει την προσωπική μας ευθύνη να παλέψουμε, να “σκάψουμε μέσα στην έρημο να βρούμε νερό” και όταν ο Χριστός διαπιστώσει ότι εμείς δεν μπορούμε, τότε Εκείνος μας προσφέρει αυτό που μας λείπει.

Να σημειωθεί τέλος ότι η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου ήταν κατάμεστη και χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος  της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων η κα Ειρήνη Μαλαχά, η οποία καλωσόρισε τον ομιλητή.
 






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου