Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Κερκύρας Νεκτάριος : “Ο Παράκλητος είναι η πηγή της ζωής μας”.




Την Κυριακή 27 Μαϊου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, σημειώνοντας ότι ο Κύριος ανέβηκε στον ναό της Ιερουσαλήμ την τελευταία ημέρα της εορτής της Σκηνοπηγίας, κατά την οποία έως σήμερα οι Ιουδαίοι εορτάζουν την σαραντάχρονη περιπλάνησή τους στην έρημο του Σινά, πριν εισέλθουν στην γη της Επαγγελίας. Στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ τελείτο η ευλογία του ύδατος, η οποία υπενθύμιζε  την είσοδο στη γη  Χαναάν. Έπειτα το νερό αυτό το έχυναν οι Ισραηλίτες ως προσφορά στο θυσιαστήριο του ναού, ενθυμούμενοι το θαύμα που έκανε ο Θεός στην έρημο και ξεδίψασαν οι Ιουδαίοι, όταν ο Μωυσής χτύπησε με την ράβδο του τον βράχο και ανέβλυσε νερό. Ο Χριστός παίρνει αφορμή από αυτή την εορτή και λέγει ότι Εκείνος είναι “ ἡ ἀστείρευτη πηγὴ τῆς ζωῆς” και όποιος πιεί από “τὸ ὕδωρ τὸ ζῶν”, δεν θα ξαναδιψάσει. Το νερό αυτό είναι ο Παράκλητος, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Πανάγιο και τελεταρχικό Πνεύμα, που είναι η πηγή της ζωής μας. Στο υπερώον κατά την ημέρα της Πεντηκοστής κατήλθε ο Παράκλητος επί τας κεφαλάς των Αγίων Αποστόλων εν είδει πυρίνων γλωσσών, το πυρ της Θεότητος.

Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι δυστυχώς σήμερα οι άνθρωποι “προσεγγίζουν” τις πηγές ακαθάρτων υδάτων, προκειμένου να νικήσουν την δίψα τους. Τα ακάθαρτα αυτά ύδατα είναι τα πλάνα κηρύγματα, οι αιρέσεις και ο,τιδήποτε αποκόβει τον άνθρωπο, από την κοινωνία μετά του Θεού. Το ακάθαρτο αυτό νερό δηλητηριάζει τόσο την ψυχή, όσο και το σώμα, οδηγώντας τελικά τον άνθρωπο στο θάνατο. Γι’αυτό χρειάζεται όλοι μας να έχουμε ανοιχτά τα πνευματικά μας αισθητήρια, ζώντας κατά Θεόν.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε το Πανάγιο Πνεύμα να δίδει φώτιση, μετάνοια και να ενισχύει τους ανθρώπους στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει ολάκερη η ανθρωπότητα.
 










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου