Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗΣ




 
Μία ξεχωριστή εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας το βράδυ της Πέμπτης 10 Μαίου 2018. Στα πλαίσια του Κύκλου φοιτητών και επιστημόνων που διοργανώνει η τοπική Εκκλησία μίλησε στους συμμετέχοντες ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, γνωστός από το Διαδίκτυο ως “π. Λίβυος” , κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας στην Κρήτη, συγγραφέας βιβλίων και μπλόγκερ.
Ο π. Χαράλαμπος ανέπτυξε το θέμα “η χριστιανική μαρτυρία στον καιρό της εκκοσμίκευσης”. Ο ομιλητής επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ξαναβρούμε τον χριστιανισμό της χαράς και όχι της κατήφειας και της σκυθρωπότητας, να απαλλαγούμε από το άγχος ότι η πίστη δίνει βεβαιότητες και απαντήσεις σε όλα, να λειτουργήσουμε στα πλαίσια κοινοτήτων, υπερβαίνοντας τον ατομικισμό, να ενσωματώσουμε την ζωή μας στον τρόπο της Εκκλησίας. Η εκκοσμίκευση μας κάνει να δικατεχόμαστε από μία “αμαρτοφοβία”, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ζήσουμε βασικές συνισταμένες της ζωής που φέρνει η πίστη, όπως την αγάπη, την εξοδο από το εγώ μας, την αληθινή επικοινωνία με τον άλλο, το να μπορούμε να τον ακούμε και να συναισθανόμαστε τι θέλει να μας πει, την ανάγκη για πιο σύγχρονο λόγο και όχι τον εγκλωβισμό στην έκφραση του χθες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο π. Χαράλαμπος τόνισε ότι η χριστιανική ζωή δεν είναι συντηρητικότητα, με την έννοια του φόβου να διαλεχθούμε με το σήμερα, δεν είναι μία μόνιμη άρνηση των όσων ο κόσμος έχει πετύχει, αλλά γόνιμη κριτική τους, ενώ επεσήμανε ότι δεν πρέπει να αναζητούμε συνταγές στην εκκλησιαστική ζωή. Ανάγκη έχουμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στον Θεό και το θέλημά Του, που συχνά εκφράζεται σε βάθος χρόνου, αλλά και να νοιαστούμε ώστε η Εκκλησία να γίνει τόπος υποδοχής και νέων ανθρώπων.
Ο ομιλητής εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο για την πρόσκληση και την αγάπη.
 




 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου