Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Σεμινάριο νέων Κληρικών της Ι.Μ. Κερκύρας




Σεμινάριο για τους κληρικούς που έχουν χειρτονηθεί τα τελευταία χρόνια έγινε την Πέμπτη 10 Μαϊου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας. Στο σεμινάριο κύριος ομιλητής ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, γνωστός από το διαδίκτυο ως “π. Λίβυος”, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας Κρήτης.

Ο ομιλητής σε μία εξαιρετική παρουσίαση, επεσήμανε ότι οι κληρικοί διακατέχονται από την αγωνία να δώσουν απαντήσεις για λογαριασμό του Θεού σε όλα τα ερωτήματα των ανθρώπων σχετικά με το νόημα και τις αιτίες κάθε δοκιμασίας, είτε υγείας, είτε δυστυχήματος, είτε πένθους, είτε κρίσης. Όμως κάτι τέτοιο δεν βοηθά τον κληρικό να εμπιστευθεί τον Θεό και το θέλημά Του, το οποίο αποκαλύπτεται κάποτε σταδιακά και σε βάθος χρόνου και σίγουρα δεν είναι τιμωρητικό, ενώ ούτε και οι εμπερίστατοι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν με παράδοση του εαυτού τους στην αγάπη του Θεού. Προτάσσεται ένας ορθολογισμός ή μία αναζήτηση απαντήσεων στην εμπειρική ή βιβλική παράδοση της Εκκλησίας, χωρίς όμως να μπορεί αυτή η νοοτροπία να εφαρμοσθεί εξατομικευμένα. Ο κληρικός δεν είναι ο αντιπρόσωπος του Θεού στους ανθρώπους, αλλά αυτός που αγκαλιάζει όσους δοκιμάζονται, συμπαθεί το πένθρος και τον σταυρό τους, τους βοηθά να εκφραστούν, να ρωτήσουν, να κλάψουν, να ανακουφιστούν. Η ανάγκη για βεβαιότητες είναι στοιχείο της δυτικής θεολογίας και παράδοσης και συχνά οδηγεί σε λανθασμένες αντιλήψεις για το τι είναι ο Θεός.

Τρεις θέσεις αποτελούν στοιχεία που μας οδηγούν σε λανθασμένη ποιμαντική: “έτσι ήθελε ο Θεός”, “ μην κλαις γιατί στενοχωρείς την ψυχή αυτού που δοκιμάζεται ή έφυγε”, “είμαι αποτυχημένος κληρικός αν δεν έχω απαντήσεις για όλα”. Το σωστό είναι η θέαση της ζωής και του προσώπου του άλλου μέσα από την αγάπη και τον τρόπο της Εκκλησίας, ώστε να υπάρχει η δέουσα κατανόηση, αλλά και η εναπόθεση πάσας της ζωής ημών Χριστώ τω Θεώ.

Ο ομιλητής απάντησε σε πολλά ερωτήματα των κληρικών, ενώ έκανε και αναφορά στην δική του προσωπική εμπειρία από το Διαδίκτυο, για το οποίο τόνισε ότι θέλει μέτρο η χρήση του, όπως επίσης και επίγνωση ότι αν ο ιερέας δεν λειτουργεί ποιμαντικά, αλλά για αυτοπροβολή, υπάρχει βλάβη τόσο στο πρόσωπο του ιερέα, όσο και στον λαό.

Τον ομιλητή προσεφώνησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς, ο οποίος μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου, απουσιάζοντος για τις συνεδρίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
 


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου