Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Ι.Μ. Κερκύρας
Την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων στην Λευκίμμη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από την Αποστολική περικοπή της ημέρας, σημείωσε ότι οι εορτάζοντες Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός αγωνίστηκαν πνευματικά, αποκτώντας τα χαρίσματα τα κρείττονα, με κορωνίδα αυτών την αγάπη. Ο Απόστολος Παύλος προτρέπει τους Χριστιανούς “ζηλούτε τα χαρίσματα τα κρείττονα”. Στην Εκκλησία μας η ζήλια αυτή δεν έχει την σημασία της εμπαθούς καταστάσεως, στην οποία ένας άνθρωπος φθονεί τον αδελφό του.  Απεναντίας νοείται ως άμιλλα, ως προσπάθεια κοινωνίας αγάπης μετά του Τριαδικού Θεού και εντατικότερου πνευματικού αγώνα. Οι εορτάζοντες Άγιοι, Ρωμαίοι στην καταγωγή, υπήρξαν αυτάδελφοι. Την επιστήμη της ιατρικής που σπούδασαν δεν την χρησιμοποίησαν με σκοπό τον χρηματικό τους πλουτισμό, αλλά για να διακονήσουν τον πάσχοντα  ψυχικά και σωματικά άνθρωπο. Η φιλαδελφεία αυτή του Κοσμά και του Δαμιανού δεν άρεσε στις ρωμαϊκές αρχές, με αποτέλεσμα ο έπαρχος της περιοχής να καλέσει του Αγίους Αναργύρους, για να απολογηθούν και να αρνηθούν τον Ιησού Χριστό ως Κύριο και Θεό τους. Ειρήσθω εν παρόδω την εποχή εκείνη που επικρατούσε η ειδωλολατρία, ο αυτοκράτορας απαιτούσε να λατρεύεται ως επί γης θεός από τους υπηκόους του. Οι Άγιοι Ανάργυροι παρέδωσαν μαρτυρικά το πνεύμα τους κηρύσσοντας με παρρησία τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα.

Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας αναφερόμενος στη σημερινή εποχή τόνισε ότι χαρακτηριστικό των σύγχρονων κοινωνιών είναι οι αντιθέσεις. Βλέπουμε από την μια μεριά την αποστασία μερίδας ανθρώπων από τον Θεό και από την άλλη πολλούς νέους να επιστρέφουν στον Χριστό, τοποθετώντας Εκείνον ως κέντρο της ζωής τους. Ακόμη έφθασε στο σημείο ο σύγχρονος άνθρωπος να δημιουργεί ακόμα και κινήματα φιλοζωϊκά, την ίδια στιγμή που η ανθρώπινη αξιοπρέπεια έχει καταρρακωθεί και η μισανθρωπία αυξάνεται.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε οι Άγιοι Ανάργυροι να δίνουν δύναμη και πάνω απ’όλα ίαση τόσο ψυχική, όσο και σωματική στους ανθρώπους, οδηγώντας τους στην σωτηρία και στον Αγιασμό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Νεκτάριος χειροθέτησε Οικονόμους τον π. Γεώργιο Καποδίστρια και τον π. Γεώργιο Νικολαϊδη.
 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου