Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Κερκύρας Νεκτάριος : “Ο Θεός είναι αγάπη και Πατέρας και όχι τιμωρός !”




Το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιουλίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στον Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στα Μανεσάτικα των Παξών και την επομένη 26 Ιουλίου ιερούργησε στον επίσης πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στα Μπογδανάτικα του νησιού των Παξών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής, η οποία με την ακλόνιτη πίστη της στον Εσταυρωμένο και Αναστάντα εκ νεκρών Κύριο, υπέμεινε όλα τα βασανιστήρια. Ήταν τόση η αγάπη της στον Θεό και στους ανθρώπους, ώστς θεράπευσε ακόμα και τον αυτοκράτορα. Τρία στοιχεία αξίζουν να τονιστούν από το μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής. Πρώτον, το ανδρείο φρόνημά της, δεύτερον η ομολογία της πίστεώς της και τρίτον το πλήθος των ανθρώπων, ιδιαίτερα ειδωλολατρών που είλκυσε προς τον Χριστό, δια των βασανιστηρίων και του αποκεφαλισμού της.

Αναφερόμενος ο Μητροπολίτης Κερκύρας στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Αττική και την συζήτηση που έχει ανοίξε για το ποιός ευθύνεται γι’ αυτήν την τεράστια καταστροφή, τόνισε ότι ο Θεός είναι αγάπη και Πατέρας και όχι τιμωρός. Επιτρέπει φυσικά τους πειρασμούς, τις θλίψεις και τον  πόνο, αλλά για να μας παιδαγωγίσει. Από τον  Τριαδικό μας Θεός που αποτελεί την πηγή κάθε αγαθού, δεν μπορεί να προέρχεται οτιδήποτε κακό. Ως κτιστά όντα έχουμε την πεπερασμένη αντίληψη ότι ο Κύριος σκέπτεται και δρα, όπως εμείς. Με άλλα λόγια κάνουμε προβολή στον Θεό του δικού μας τρόπου σκέψης και εξαγωγής συμπερασμάτων. Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος.

Επιπλέον ο κ. Νεκτάριος εξήρε την πίστη και την γενναιότητα πολλών ανθρώπων που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές. Αυτοί οι αδελφοί μας ομοιάζουν με τον πολύπαθο Ιώβ, ο οποίος πειράστηκε από τον διάβολο και παρ’όλα αυτά στο τέλος ανέκραξε : “ Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένο”.

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν την Αγία Παρασκευή έχοντας δια της πίστεως ανδρείο φρόνημα και αγάπη για τον Νυμφίο Χριστό.
 









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου