Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Ο Μητροπολίτης μας στην Ερείκουσσα




Την Ερείκουσσα, ένα από τα τρία ακριτικά Διαπόντια νησιά, στα σύνορα της Ελλάδας, επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής 15 Ιουλίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, όπου τέλεσε την θεία λειτουργία με την ευκαιρία της μνήμης των 630 θεοφόρων Πατέρων των συγκροτησάντων την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους ακρίτες του νησιού, ενώ στο κήρυγμά του κατά την θεία λειτουργία εξήγησε το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Κυρίου και επεσήμανε την αξία του δόγματος της Χαλκηδόνος για την ζωή του κόσμου. Ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος και τα όσα έπραξε στον κόσμο είχαν να κάνουν και με την ανθρώπινη διάσταση της ζωής: θεράπευσε τους ασθενείς, παρηγόρησε τους πενθούντες, νοιάστηκε και για την υλική τροφή των ανθρώπων, ελέησε και ανεβαίνοντας στον σταυρό νίκησε τον θάνατο, τόσο τον σωματικό όσο και τον πνευματικό. Η σωτηρία μας δεν είναι μόνο πνευματική, αλλά και σωματική.

Ο κ. Νεκτάριος τόνισε το ότι ο Χριστός βρήκε αντίδραση από την κοσμική νοοτροπία, ιδίως αυτή της εξουσίας. Ανέτρεψε όμως τα σχέδια όλων εκείνων οι οποίοι ήθελαν τον άνθρωπο να παραμένει χωρίς ελπίδα αιωνιότητας και να μην είναι ελεύθερος. Άφησε παρακαταθήκη στην Εκκλησία να συνεχίσει το έργο της σωτηρίας. Εκφραστές του έργου αυτού ήταν οι Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι είχαν ένα πνεύμα συντηρητικό. Η συντηρητικότητα έχει να κάνει με την αποφυγή της αμαρτίας, με την διατήρηση της πίστης, των αξιών.

Αυτό το ήθος σήμερα καλείται η Εκκλησία και ο κάθε πιστός να φανερώσει σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το δυτικό πνεύμα του συμφέροντος, της ιδιοτέλειας, της θεοποίησης της αμαρτίας. «Βάλαμε νερό στο κρασί μας» σήμερα. Πρέπει να επανέλθουμε. Να αξιοποιήσουμε την πίστη μας. Τον πολιτισμό μας. Να διασώσουμε την πατρίδα μας, την γλώσσα μας, την ιστορία μας, την καταγωγή μας. Να μην υποκύψουμε στις σειρήνες που μας λένε ότι πρέπει να αποκοπούμε από τις ρίζες μας. Με τον πολιτισμό μας, ο οποίος στηρίζεται στην πίστη μας, διαποτίσαμε τον κόσμο. Να μην υποκύψουμε στην ευκολία με την οποία οι όποιοι εξουσιαστές των καιρών μας αφήνουν να θεωρήσουμε ότι κι αν χάσουμε τα σύνορα, αν χάσουμε το όνομα της Μακεδονίας μας, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Αντίσταση χρειάζεται!

Ο Μητροπολίτης, τέλος, αναφέρθηκε στην ευκαιρία που είχε να επικοινωνήσει με τους Ερεικουσσιώτες που βρίσκονται στην Αμερική κατά τα ταξίδια του εκεί και τόνισε ότι παρά τα θρυλούμενα η Αμερική παραμένει συντηρητική και σέβεται την θρησκευτικότητα, σε αντίθεση με την Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να περιθωριοποιήσει την πίστη και μας πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Νεκτάριος περπάτησε στους μικρούς δρόμους του νησιού, συνομίλησε με τους κατοίκους και έφαγε μαζί τους.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου