Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Η εορτή του προφήτου Ηλιού στην Ι.Μ. Κερκύρας




Την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του προφήτη Ηλία στο χωριό Περίθεια. Την παραμονή της εορτής 19 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στον Ι.Ν. του Αγίου Ηλία του Γκρίνιαρη, στο χωριό Μαγουλάδες.

            Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας σημείωσε ότι ο προφήτης Ηλίας, όπως λέγει και το Απολυτίκιό του είναι ένσαρκος Άγγελος και δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας του Χριστού. Ο προφήτης Ηλίας διηκόνησε σε ολάκερη την ζωή του τον αληθινό Θεό. Ο Κύριος του ζήτησε να μεταβεί σε έναν χείμαρρο. Εκεί τον προφήτη έτρεφε ένα κοράκι, με ψωμί το πρωί και κρέας το βράδυ. Κάποια στιγμή ο χείμαρρος αυτός στέρεψε και τότε ο Θεός τον διέταξε να πάει στα Σάρεπτα. Στην πόλη αυτή ο προφήτης Ηλίας έγινε ζητιάνος, παρακαλώντας για λίγο νερό μια χήρα. Η χήρα αρχικά αρνήθηκε, αλλά έπειτα τον φιλοξένησε. Εν συνεχεία το τέκνο της χήρας απέθανε και ο προφήτης Ηλίας με την ολόθερμη προσευχή του προς τον Θεό το ανέστησε. Ακόμη ο προφήτης Ηλίας προκάλεσε τους ιερείς του ψευτοθεού Βάαλ, να ποτίσουν με νερό τα ξύλα του θυσιαστηρίου και έπειτα να παρακαλέσουν τον θεό τους να στείλει φωτία. Μάταια όμως. Η προσευχή του προφήτου εισακούστηκε στον ουρανό και αμέσως το δικό του θυσιαστήριο έγινε παρανάλωμα του πύρος, καταντροπιάζοντας ταυτοχρόνως τους ιερείς των ειδώλων και τους βασιλείς Αχαάβ και Ιεζάβελ. Ο προφήτης Ηλίας δεν πέθανε, αλλά ανελήφθη στους ουρανούς με ένα άρμα πυρός.

Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι σήμερα  ζούμε στην Χάρη του Τριαδικού Θεού και μας δίδεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον Κύριο καθώς εστί. Φυσικά υπάρχουν αντιξοότητες, θλίψεις, απογοητεύσεις και πτώσεις. Τρανό παράδειγμα τέτοιων δοκιμασιών αποτελεί ο δίκαιος Ιωβ. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι όλες αυτές  τις δοκιμασίες τις επιτρέπει ο Θεός, για να ισχυροποιήσουμε την εμπιστοσύνη μας σε Εκείνον αφενός και να ταπεινωθούμε αφετέρου. Ιδιαιτέρως στους καιρούς μας όπου ο σύγχρονος άνθρωπος προσπάθησε να αυτονομηθεί και να εξοβελίσει τον Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου από την ζωή του, χρειάζεται γνήσια μετάνοια, ταπείνωση και αυτοκριτική. 

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε η φωνή του προφήτου Ηλίου να μας αφυπνίσει ως Έθνος και να στρέψουμε την καρδιά και τους οφθαλμούς μας στον ουρανό, τοποθετώντας εκ νέου στην καρδιά μας τον Κύριο της Δόξης.
 














 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου