Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Κερκύρας Νεκτάριος : “Παρακαλούμε τον Άγιο Παντελεήμονα να δώσει ίαση και κουράγιο στους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας στην Αττική”.




Το απόγευμα της Πέμπτης 26 Ιουλίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στον Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του  Αγίου Παντελεήμονος στο χωριό Οζιά των Παξών και την επομένη 27 Ιουλίου ιερούργησε στον επίσης πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στα Μαστοράτικα του νησιού των Παξών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος, ο οποίος όντας ιατρός στο επάγγελμα βοηθούσε τους ασθενείς αδελφούς του αφιλοκερδώς, πραγματώνοντας την προτροπή του Κυρίου προς τους Μαθητές Του : “δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε”. Η πίστη του στον Τριαδικό Θεό και η προσφορά του στους ανθρώπους, δεν άρεσαν στις ρωμαϊκές αρχές, με αποτέλεσμα να διατάξουν την φυλάκιση και τον βασανισμό του Αγίου, ώσπου παρέδωσε μαρτυρικά το πνεύμα του στον Ιησού Χριστό. Ο Κύριος από την άλλη πλευρά αντιδόξασε τον Άγιο Παντελεήμονα. Του έδωσε όχι την κοσμική, αλλά την ουράνια και αιώνια δόξα, ήτοι την αδιάλειπτη κοινωνία μετά του Θεού και μετά των δικαίων Αυτού. Ακόμη ο Ιαματικός Παντελεήμων συγκαταλέχθηκε στην χορεία των Αναργύρων, ως ιατρός των ψυχών και των σωμάτων.

 
Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας σημείωσε ότι η ασθένεια αποτελεί απότοκο της πτώσεως του ανθρώπου και της αυτονόμησής του από τον Τριαδικό Θεό. Με την παρακοή του ο άνθρωπος γεύθηκε την φθορά, τον πόνο, την θλίψη, την αρρώστια και τέλος τον θάνατο, τον χωρισμό δηλαδή της ψυχής από το σώμα. Στον αντίποδα, η μετάνοια και η επιστροφή στον Χριστό σηματοδοτεί την ζωντανή σχέση με τη  Πηγή της ζωής και την υπέρβαση του θανάτου, ο οποίος μετατρέπεται σε “θύρα” από τα πρόσκαιρα στα αιωνία.


Ακόμη ο κ. Νεκτάριος αναφερόμενος στον πρόσφατο πύρινο όλεθρο στην Αττική, τόνισε για μια ακόμη φορά ότι οι πυρκαγιές αυτές δεν είναι αποτέλεσμα της τιμωρίας του Θεού, όπως ατυχώς υποστηρίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Είναι μεγάλη αμαρτία να αποδίδουμε στον Κύριο, την Εσταυρωμένη αγάπη, συμπεριφορές και  πράξεις που μονάχα   στον πειρασμό ανήκουν. Ο Χριστός μας δεν δρα με αυτόν τον τρόπο. Απεναντίας είναι αγάπη και Πατήρ του ελέους. Έτσι αποκαλύφθηκε σε εμάς τους ανθρώπους.


Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος παρακάλεσε τον Άγιο Παντελεήμονα να δώσει ίαση και κουράγιο στους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας στην Αττική.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου