Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Ε’ Κυριακή των Νηστειών στην Ι.Μ. Κερκύρας




Την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ι.Ν. της Υ.Θ. των Στερεωτών (Παναγία  των Ξένων). Στην Θεία Λειτουργία  παρέστησαν και μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές του 5ου Λυκείου Βόλου, ιδιαίτερης πατρίδος του Σεβασμιωτάτου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, επισημαίνοντας ότι μια βαριά ατμόσφαιρα είχε σκεπάσει την ομήγυρη των Μαθητών, όταν ο Κύριος άρχισε να τους μιλάει για όλα αυτά που θα συνέβαιναν έπειτα από λίγο καιρό σε Εκείνον. Τους είπε πως θα Τον συλλάβουν, θα Τον μαστιγώσουν, θα Τον σταυρώσουν, θα εκλείψει από κοντά τους και την τρίτη ημέρα θα αναστηθεί. Οι Μαθητές ανέμεναν και προσδοκούσαν από τον Χριστό κάποια πορεία στην ζωή τους, διότι έβλεπαν στο πρόσωπο του Διδασκάλου έναν υπερφυσικό άνθρωπο. Η Χάρις του Αγίου Πνεύματος δεν τους είχε ακόμα επισκιάσει και αδυνατούσαν να κατανοήσουν ότι ο Κύριος ήταν Θεάνθρωπος, είχε προσλάβει ο ίδιος ο Θεός την ανθρώπινη φύση. Γι’αυτό λοιπόν τον λόγο δύο εκ των Μαθητών, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης πλησίασαν και ζήτησαν από τον Χριστό να τους τοποθετήσει στα δεξιά και στα αριστερά Του όταν έλθει εν δόξη. Οι Μαθητές είχαν πάθει σύγχυση ως προς το θέμα της εξουσίας. Θεώρησαν τον Ιησού Χριστό ως εγκόσμιο εξουσιαστή, που διαμοιράζει θέσεις και αξιώματα. Πίστεψαν ότι έπειτα από την ένδοξη Ανάστασή Του, Εκείνος θα αναλάμβανε μεγάλα  πόστα. Ο Κύριος τους απάντησε αν θα ηδύναντο να πιούν το ποτήριο, το οποίο ο Ίδιος επρόκειτο να πιεί. Εκείνοι απάντησαν ότι μπορούν, μη κατανοώντας τι είναι το ποτήριο αυτό. Ο μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας μας ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής υπογραμμίζει ότι ο ίδιος ο Θεός όταν ενηνθρώπησε, πήρε την ανθρώπινη φύση την προπτωτική. Εκείνη την ανθρώπινη φύση, η οποία δεν έχει αμαρτία. Ανεβαίνοντας επί του Σταυρού ο αναμάρτητος Χριστός, έφερε επάνω Του το φορτίο των αμαρτιών του κόσμου. Επάνω στον Γολγοθά ο Κύριος, κατά την ανθρωπότητά Του, αισθάνθηκε την εγκατάλειψη από τον Θεό Πατέρα. Ο Θεός Πατέρας μόλις απεστράφη την αμαρτία του κόσμου, κατά τον θάνατο του Μονογενούς Υιού Του, συνέβησαν διάφορα παράδοξα  γεγονότα. Η γη σείστηκε, το καταπέτασμα του Ναού σκίστηκε στα δύο και πολλοί νεκροί αναστήθηκαν. Με τον σταυρικό Του θάνατο ο Κύριος εξάλειψε την αμαρτία, χαρίζοντάς μας την αιωνιότητα και την ατελεύτητη αγαπητική σχέση μετά του Θεού.  Το ποτήριο για το οποίο ομίλησε  ο Χριστός στους Μαθητές Του είναι ο Σταυρός και η θυσία.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς να βιώσουν τα κοσμοσωτήρια γεγονότα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και να μην τα προσεγγίσουν απλώς συναισθηματικά. Άλλωστε η πορεία του αγωνιζόμενου Χριστιανού είναι βιωματική, είναι εμπειρία και σχέση μεταξύ προσώπων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κ. Νεκτάριος δεξιώθηκε τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές.

Ο Σεβασμιώτατος  αφού καλωσόρισε τους μαθητές και τους καθηγητές στην Κέρκυρα, εκφράζοντας την μεγάλη του χαρά, αναφέρθηκε εν συντομία στην νεότερη ιστορία του νησιού, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πατριωτική και θρησκευτική  δράση σημαινόντων Κερκυραίων στα πρώτα δύσκολα χρόνια του νεοελληνικού κράτους. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των μεγάλων μορφών ήταν η Ορθόδοξη πίστη τους και η ανιδιοτελής αγάπη τους για την Ελλάδα. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι σήμερα βάλλονται ακριβώς τα δύο αυτά στοιχεία, της πίστεως και της πατρίδος,  που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του λαού μας. Γι’αυτό είναι ανάγκη να παραμείνουμε εδραίοι στην πίστη και στην φιλοπατρία των πατέρων μας.

Εκ μέρους των καθηγητών τον κ. Νεκτάριο ευχαρίστησε ο κ. Πανταζής  Φασουλίδης.

Ακολούθως αντηλλάγησαν δώρα και κατόπιν ο Σεβασμιώτατος πρόσφερε ευλογίες στους μαθητές.
 





















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου