Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Κερκύρας Νεκτάριος : “Πολλοί άνθρωποι σήμερα υπερψηφίζουν “Βαραββάδες” και εξoβελίζουν τον Χριστό”
Με κατάνυξη τελέστηκαν  το πρωί της Μ. Παρασκευής 26 Απριλίου 2019 οι Μεγάλες Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως στον Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την ερώτηση που απηύθυνε ο Πιλάτος προς τον όχλο των Ιουδαίων : “τίνα θέλετε ἀπολύσω ὑμῖν; Βαραββᾶν ἢ ᾿Ιησοῦν τὸν λεγόμενον Χριστόν;”. Ο Πιλάτος ήξερε ήδη ότι παρέδωσαν τον Κύριο  από φθόνο.  Ο Ρωμαίος ηγεμόνας είχε πληροφόρηση για το θαυμαστό πρόσωπο του Σωτήρος Χριστού.

Κατά πρώτον, ο Πιλάτος δεν τόλμησε, παρά την θέση που κατείχε, να ελευθερώσει τον Κύριο. Ο λαός από την άλλη μεριά, που τόσο είχε ευεργετηθεί από τον Χριστό,  επείσθη απο τους δημαγωγούς του, τους αρχιερείς, τους πρεσβυτέρους και τους Φαρισαίους.

Κατά δεύτερον, δεν μπορεί ο πιστός Χριστιανός, να μην συγκινηθεί και να μην  θαυμάσει την Θεία συγκατάβαση, την συγχωρητικότητα και την ανεξικακία του Κυρίου μας, το παράπονο του Οποίου πολύ γλαφυρά περιγράφει το ΙΒ’ Αντίφωνο του Όρθρου της Μ. Παρασκευής : “Λαός μου, τί ἐποίησά σοι καί τί μοι ἀνταπέδωκας; Ἀντί τοῦ μάννα χολήν∙ ἀντί τοῦ ὕδατος ὄξος· ἀντί τοῦ ἀγαπᾶν με σταυρῷ με προσηλώσατε”. Παρ’όλα αυτά ο Μονογενής Υιός  και Λόγος του Θεού συγχωρεί τους σταυρωτές Του, παρακαλώντας τον Ουράνιο Πατέρα Του να μην λογαριάσει την αμαρτία τους αυτήν.

Και τρίτον, τελικά ο Ιησούς Χριστός οδηγείται στο ικρίωμα του Σταυρού, ο δε Βαραββάς  ελευθερώνεται. Δύο χιλιάδες χρόνια αναρωτιούνται οι άνθρωποι, ποιός φταίει για την εις θάνατον καταδίκη του Κυρίου. Φταίει ο Πιλάτος που δεν στάθηκε στο ύψος του αξιώματός του, αλλά φοβήθηκε τον όχλο ; Φταίνει οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι; Φταίει ο μαινόμενος όχλος ή ο Ιούδας; Μια ευχή που διαβάζεται κατά την Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αναφέρει ότι : “τῇ νυκτὶ ᾗ παρεδίδοτο, μᾶλλον δὲ ἑαυτὸν παρεδίδου, ὑπὲρ τῆς τοῦ κόσμου ζωῆς”. Ο Κύριος προσφέρθηκε και θυσιάστηκε ο Ίδιος εκουσίως επί του Σταυρού, διά την ημών σωτηρία. Αυτό σε καμιά περίπτωση όμως δεν αμνηστεύει όλους εκείνους που από την αρχή είχαν σχεδιάσει να εξοντώσουν τον Χριστό.

Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην σημερινή εποχή τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι υπερψηφίζουν “Βαραββάδες” και  εξοβελίζουν τον Χριστό. Άλλωστε ο άνθρωπος έχει αυτή τη δυνατότητα, να αποσιωπά την συνείδησή του. Οι σύγχρονοι αυτοί “Βαραββάδες” είναι οι παγκόσμιοι εξουσιαστές, οι οποίοι σκοπό έχουν να εξαλείψουν τον Χριστιανισμό από προσώπου γης. Αυτοί έχουν διαφθείρει τους νέους ανθρώπους και οδηγούν την οικουμένη στον πνευματικό όλεθρο. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρίσκουν για την ολοκλήρωση των καταχθονίων σχεδίων τους είναι ο Χριστός. Ματαιοπονούν όμως. Ζει Κύριος ο Θεός !

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος κάλεσε τους πιστούς να στρέψουν τις καρδιές τους προς τον Εσταυρωμένο Λυτρωτή και με συντριβή να  αναγνωρίσουν τα λάθη τους, κάνοντας την αυτοκριτική τους. Αν και είμαστε όλοι αμαρτωλοί και λυπούμε συνεχώς τον Κύριό μας, σε Εκείνον τελικά καταφεύγουμε ζητώντας το πλούσιο έλεός Του.

 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου