Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Κερκύρας Νεκτάριος : “Ο υποκριτής άνθρωπος αυτοκαταδικάζεται σε πνευματικό θάνατο ”
Το απόγευμα της Μ. Δευτέρας 22 Απριλίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου, στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Λάζου, στο Μανδούκι.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος στάθηκε στις τρεις  θρησκευτικές αιρέσεις του εβραϊκού λαού, ήτοι τους Ηρωδιανούς, τους Σαδδουκαίους και του Φαρισαίους, οι οποίοι πείραξαν τον Κύριό μας, με σκοπό να τον παγιδεύσουν. Οι μεν Ηρωδιανοί ρώτησαν τον Χριστό αν θα πρέπει να καταβάλουν τον φόρο τον Καίσαρα ή όχι. Και ο Χριστός τους απάντησε, κρατώντας ένα ρωμαϊκό νόμισμα του κήνσου, να αποδίδουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Οι δε Σαδδουκαίοι, ειρήσθω εν παρόδω αρνητές της εκ νεκρών αναστάσεως, έθεσαν στον Κύριο το ερώτημα, περί της αναστάσεως των νεκρών, φέρνοντας ως παράδειγμα μια γυναίκα, της οποίας ο σύζυγος πέθανε, χωρίς να αφήσει απόγονο. Έπειτα παντρεύτηκε, σύμφωνα με τον Νόμο, τον αδελφό του συζύγου της, ο οποίος και αυτός πέθανε. Το ίδιο συνέβη και με τους υπόλοιπους αδελφούς. Κατά την ανάσταση των νεκρών ποιού ανδρός θα είναι σύζυγος η γυναίκα ; Ο Ιησούς Χριστός, απήντησε λέγοντας ότι κατά την ανάσταση των νεκρών δεν θα υπάρχουν ούτε σχέσεις συγγένειας, ούτε γάμοι, ούτε τεκνοποιήσεις. Οι άνθρωποι θα είναι ως Άγγελοι, ως αδελφοί μεταξύ τους. Τέλος  οι Φαρισαίοι στο ερώτημα που τους έθεσε ο Κύριος, περί του Χριστού, του κεχρισμένου δηλαδή από τον Θεό, αδυνατούσαν να απαντήσουν. Ο προφητάναξ Δαβίδ αναφέρει ότι ο Χριστός θα είναι Κύριος, υποδηλώνοντας τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό και όχι κάποιον απλό άνθρωπο. Εν συνεχεία ο Κύριος εξαπέλυσε τα φοβερά “Ουαί” κατά των υποκριτών Φαρισαίων, παρομοιάζοντάς τους ως γεννήματα εχιδνών και τάφους, οι οποίοι έξω μεν φαίνονται ωραίοι, στο εσωτερικό τους όμως είναι γεμάτοι ακαθαρσίες.

 

Ο  Μητροπολίτης Κερκύρας υπογράμμισε ότι  δυστυχώς και μέσα στην Εκκλησία υπάρχουν αρκετά φαινόμενα υποκρισίας. Μερικοί άνθρωποι προσεγγίζουν το Εκκλησιαστικό γεγονός, μονάχα επιδερμικά, χωρίς να ανακαινίζονται εσωτερικά και χωρίς να ζουν  Χριστιανικά. Είναι όμως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο υποκριτής άνθρωπος αυτοκαταδικάζεται σε πνευματικό θάνατο.

 

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος κάλεσε τους πιστούς να  βιώσουν τα σωτήρια γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδος, ώστε ανακαινισμένοι πνευματικά να ζήσουν και την ένδοξη Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου