Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Κερκύρας Νεκτάριος : “Στο μίσος, η Εκκλησία αντιτάσσει την συγχωρητικότητα και την αγάπη”




Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μ. Παρασκευής 26 Απριλίου 2019 η περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Προηγήθηκε η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου.
                                

Στην πλατεία Λιστόν εψάλη δέηση και ακολούθως ο κ. Νεκτάριος απευθυνόμενος προς τους πιστούς, τους υπενθύμισε το Ευαγγελικό χωρίο της Σταυρώσεως του Κυρίου : “οἱ παραπορευόμενοι ἐβλασφήμουν αὐτὸν κινοῦντες τὰς κεφαλὰς αὐτῶν καὶ λέγοντες· οὐά, ὁ καταλύων τὸν ναὸν καὶ ἐν τρισὶν ἡμέραις οἰκοδομῶν! σῶσον σεαυτὸν καὶ κατάβα ἀπὸ τοῦ σταυροῦ, ὁ Χριστὸς ὁ βασιλεὺς τοῦ ᾿Ισραὴλ καταβάτω νῦν ἀπὸ τοῦ σταυροῦ, ἵνα ἴδωμεν καὶ πιστεύσωμεν αὐτῷ.” Τον Κύριο δεν περιέπαιζαν μονάχα οι παραπορευόμενοι, αλλά και οι σταυρωτές Του και η τότε άρχουσα τάξη των Γραμματέων και Φαρισαίων.Το στοιχείο εκείνο που οδήγησε τους ανθρώπους να σταυρώσουν τον Υιό του Θεού ήταν το μίσος. Από το μίσος της άρχουσας τάξης κάθε εποχής έχουμε τον μαρτυρικό θάνατο των Χριστιανών, των Μαθητών του Κυρίου πρώτα και έπειτα των αναρίθμητων Μαρτύρων της πίστεώς μας. Το αίμα όμως των Χριστιανών ρέει άφθονο ακόμα και σήμερα, με τις εκατόμβες των νεκρών σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι άνθρωποι αυτοί δολοφονούνται γιατί διέπραξαν το “έγκλημα” να πιστεύουν στον Ιησού Χριστό.

 
Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας υπογράμμισε ότι σήμερα ο Κύριος μισείται κατά πρώτον, από τον παγκοσμιοποιημένο πολιτισμό, που δεν αντέχει την πίστη και την αντιμετωπίζει ως απλό στοιχείο ταυτότητας. Δεύτερον, από μεγάλη μερίδα διανοουμένων, όχι όλων ευτυχώς, που νομίζουν ότι βρήκαν την αλήθεια στην πεπερασμένη σκέψη τους και στην επιστήμη. Τρίτον, από όσους μισούν το Φως, προτιμούν το σκοτάδι και  πράττουν τα φαύλα. Και τέλος μισούν τον Χριστό οι ισχυροί της γης, μη αναγνωρίζοντάς Τον ως την μοναδική Οδό, Αλήθεια και Ζωή. Στο μίσος αυτό, η Εκκλησία αντιτάσσει την συγχωρητικότητα και την αγάπη.


Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος, αφού υποδέχθηκε τους πολυπληθείς προσκυνητές που ήρθαν στην Κέρκυρα, για το Άγιον Πάσχα, ευχήθηκε ολόθερμα, η ελπίδα της Αναστάσεως να φωτίζει τα διαβήματα όλων των ανθρώπων.
 













 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου