Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ι.Μ. ΚερκύραςΤην Κυριακή 7 Απριλίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στην ενορία Αγίας Ελένης στα Κανάλια, όπου χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον διάκονο π. Στέφανο Πουλημένο.

Στην προσλαλιά του ο π. Στέφανος αφού επεσήμανε την μεγάλη ευθύνη με την οποία επιφορτίζεται ο Ιερέας, παραθέτοντας παράλληλα φράσεις του Ιερού Χρυσοστόμου, αναφορικά με το μέγα Μυστήριο της Ιερωσύνης, ευχαρίστησε πρώτα και πάνω απ’όλους τον Χριστό και ακολούθως τον Σεβασμιώτατο για την πατρική του αγάπη, εμπιστοσύνη και στοργή, τον πνευματικό του πατέρα Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρυσόστομο Κουτσούρη, τον π. Σπυρίδωνα Σπίνουλα, τον αείμνηστο πνευματικό του πατέρα Πρωτ. Μενέλαο Πουλή και τέλος την σύζυγο και τα τρία παιδιά του.


Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος στάθηκε και εκείνος με την σειρά του στην σπουδαιότητα της δωρεάς του Κυρίου προς τον άνθρωπο, την Ιερωσύνη. Η Θεία Χάρις έρχεται να καλύψει τα ελλείποντα της ατελούς ανθρωπίνης φύσεως, προκειμένου ο άνθρωπος να ανακαινιστεί εν Κυρίω. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της επικλήσεως του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος. Το Μυστήριο της Ιερωσύνης, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, δεν μπορεί κανείς να το συλλάβει με το μυαλό του, διότι  ενώ τελείται επί  της γης, έχει τάξη ουράνια. Ο Κύριος μάς καλεί να κατεβούμε στο μέτρο της πνευματικής καταστάσεως των ανθρώπων, έτσι ώστε και εκείνοι να ανέλθουν στον ουρανό. Ο Ιερέας αυτή την διακονία επωμίζεται, να δείχνει τον ουρανό στους ανθρώπους, να καταγγέλει την αλήθεια και η αλήθεια δεν είναι άλλη, παρά ο Ιησούς Χριστός. Εκείνος είναι η μοναδική μας ελπίδα, όπως τονίζει ο Απόστολος Παύλος στην Αποστολική περικοπή της ημέρας, στην Προς Εβραίους επιστολή του. Έχοντας την πίστη στον Χριστό, κρατάμε την ελπίδα. Την ελπίδα στον Αναστάντα Χριστό βιώνουν εντός της Εκκλησίας πρωτίστως οι Ιερείς και έπειτα οι ίδιοι την μεταλαμπαδεύουν στο λαό του Θεού. Στη ζωή του ο άνθρωπος μπορεί να πορευθεί μόνο με την πίστη στην ελπίδα και στην ελπίδα της πίστεως στον Κύριο.


Επιπροσθέτως ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε ότι σήμερα δυστυχώς οι άνθρωποι έπαψαν να ελπίζουν και να πιστεύουν και ακολουθούν ως κανόνα της ζωής τους το γνωστό γνωμικό του άφρονος ανθρώπου : “φάγωμεν και πίωμεν αύριον γαρ αποθνήσκομεν”. Η ελπίδα του άφρονα είναι η καθημερινότητα. Αντιθέτως, η ελπίδα του πιστού είναι ο Ίδιος ο Χριστός και η αιώνια κοινωνία μετ’Αυτού.


Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε στον π. Στέφανο, Κύριος ο Θεός να τον καταξιώνει καθημερινά και να τον ενδυναμώνει στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου