Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Η Εορτή του Αγίου Ελευθερίου στην Ι.Μ. Κερκύρας




Το πρωί της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου 2017 τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, στην πόλη της Κέρκυρας, με την παρουσία πλήθους πιστών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς, Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου. Ο Άγιος αν και μικρός στην ηλικία δεν δείλιασε μπροστά στον μαρτυρικό θάνατο και ομολόγησε με παρρησία τον Ιησού Χριστό, ως Κύριο και Θεό του. Τον Άγιο Ελευθέριο μεγάλωσε με τα νάματα της Χριστιανικής πίστεως, η μητέρα του η Άγια Ανθία, η οποία εορτάζει την ίδια ημέρα. Δύο στοιχεία χαρακτήρισαν τον βίο του Αγίου Ελευθερίου. Η αγάπη τόσο προς τον Θέο, όσο και προς τους αδελφούς του, από τη μια και από την άλλη η τήρηση των Θείων εντολών, σύμφωνα με την προτροπή του Κυρίου μας.

Ακόμη ο π. Ιουστίνος υπογράμμισε ότι για τους ανθρώπους που εμφορούνται από το κοσμικό πνεύμα, το να θυσιάσει κανείς τη  ζωή του και δη σε νεαρή ηλικία, μεταφράζεται ως παραφροσύνη στην καλύτερη των περιπτώσεων. Όμως για την Εκκλησία μας ο θάνατος και μάλιστα ο μαρτυρικός είναι τελείωση, δηλαδή ο άνθρωπος συναντά τον Δημιουργό του και κοινωνεί αιωνίως αγαπητικά με Εκείνον. Γι’αυτό τον λόγο και η εορτή των Αγίων είναι η ημέρα του θανάτου τους.
Κλείνοντας ο π. Ιουστίνος ευχήθηκε ο Άγιος Ελευθέριος δια των πρεσβειών του, να ευλογεί και να αγιάζει όλους του πιστούς.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου