Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Αρχιερατικός Εσπερινός για τον Άγιο Βασίλειο στην Ι.Μ. Κερκύρας




Το απόγευμα της Κυριακής  31 Δεκεμβρίου 2017 τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου πόλεως Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς, Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος ανέφερε ότι ο Ενσαρκωμένος Υιός και Λόγος του Θεού καταδέχθηκε να περιτμηθεί. Τήρησε δηλαδή τα θέσμια του Ιουδαϊκού λαού. Ο Χριστός αγίασε και θέωσε την ανθρώπινη σάρκα.

Επιπλέον ο π. Ιουστίνος τόνισε ότι η Εκκλησία μας έδωσε τον χαρακτηρισμό Μέγας στον Άγιο Βασίλειο, Επίσκοπο Καισαρείας, διότι ανάλωσε ολάκερη την ζωή του στον Θεό και στους ανθρώπους. Συγκέρασε τις γνώσεις της θύραθεν παιδείας, με την κατά Θεό σοφία, όχι για την προσωπική του προβολή, αλλά για να καταδείξει τον Τριαδικό Θεό και να διακονήσει τους φτωχούς, τους καταφρονεμένους και τα ορφανά. Γι’αυτόν μάλιστα τον λόγο δημιούργησε και την Βασιλειάδα, στην οποία βρήκαν ανακούφιση πολλοί πονεμένοι άνθρωποι. Ο Άγιος Βασίλειος ενδιαφέρθηκε πρωτίστως για την σωτηρία των ψυχών των ανθρώπων.

Καταλήγοντας ο π. Ιουστίνος ευχήθηκε ο Άγιος Βασίλειος να πρεσβεύει για όλους μας, ωστε με την πνευματική μας άσκηση να πορευόμαστε στον δρόμο της χάριτος και της κοινωνίας με τον Θεό.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε και εκείνος με την σειρά του ότι εμείς οι Χριστιανοί καλούμαστε, όπως αναφέρει και ο Απόστολος Παύλος να περιτμηθούμε, όσον αφορά τη σκληροκαρδία, την εμπαθή κατάσταση και την αμαρτία. Καλούμαστε να κάνουμε την πνευματική περιτομή, αφαιρώντας όλα εκείνα τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την  ένωσή μας με τον Κύριο.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από τον ιερό υμνοδό επεσήμανε ότι ο Μέγας Βασίλειος ομοιάζει με την μέλισσα, που συλλέγει το νέκταρ από τα άνθη. Ο Χριστός τον προίκισε με  πολλά χαρίσματα, είχε την πραότητα του Μωϋσή, τον ζήλο του προφήτου Ηλία, την ομολογία του Αποστόλου Πέτρου και την  θεολογία του Ευαγγελιστού Ιωάννου. Και όλα αυτά για να δοξολογεί και να ευχαριστεί τον εν Τριάδι προσκυνούμενο Θεό.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν τη βιοτή του Αγίου Βασιλείου, τοποθετώντας ως κέντρο της ζωής τους τον Κύριό μας, τον Ιησού Χριστό.
 











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου