Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων στην Κέρκυρα




Την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Βολοκολάνσκ κ. Ιλαρίωνος.

Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, αφού καλωσόρισε τον κ. Ιλαρίωνα, τον χαρακτήρισε ως πολύ καταξιωμένο             Ιεράρχη της αδελφής Ρωσικής Εκκλησίας, που εκτός της πλούσιας θεολογικής του κατάρτησης, είναι και ταλαντούχος μουσικός και αυτοδίδακτος γνώστης της Ελληνικής γλώσσας. Η γνωριμία μεταξύ τους έγινε κατά την παραμονή της δεξιάς χειρός του Αγίου Σπυρίδωνος στην Μόσχα. Ο κ. Ιλαρίων με τις εργώδεις προσπάθειές του, κοπιάζει για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Επιπλέον ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε τους βαθύτατους δεσμούς που συνδέουν την Κέρκυρα με την Ρωσία. Η Ρωσία, με τον ναύαρχο Θεόδωρο Ουσακώφ, Άγιο της Ρωσικής Εκκλησίας, αποκατέστησε τον Επισκοπικό θρόνο της Κέρκυρας. Από την άλλη μεριά μεγάλα πνευματικά μυαλά όπως λ.χ. οι Αρχιμανδρίτες Νικοφόρος Θεοτόκης και Ευγένιος Βούλγαρης, έγιναν αργότερα Μητροπολίτες στην Ρωσία και φυσικά ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας, που υπηρέτησε πρωτύτερα  ως Υπουργός των Εξωτερικών της τσαρικής Ρωσίας.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας αφού ευχήθηκε οι πρεσβείες του Αγίου Σπυρίδωνος να δίδουν υγεία και δύναμη στον κ. Ιλαρίωνα, όπως επίσης και  στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσίων κ. Κύριλλο, δώρησε στον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ εγκόλπιο με την εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Ιλαρίων ευχαρίστησε τον κ. Νεκτάριο, που του εδωσε την δυνατότητα να ιερουργήσει  στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, σημειώνοντας ότι ο Προστάτης της Κέρκυρας είναι οικουμενικός Άγιος. Τον διέκρινε η ταπείνωση, όμως όταν χρειάστηκε υπερασπίστηκε με σθένος τη Ορθόδοξη Πίστη, μαζί με τον Άγιο Νικόλαο, κατά την Α’ Οικουμενική Σύνοδο, στην Νίκαια, καταδικάζοντας τον αιρετικό Άρειο και τις κακοδοξίες του.

Τέλος ο κ. Ιλαρίων ευχήθηκε η Χάρις του Αγίου Σπυρίδωνος να σκεπάζει την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς που ζούμε, όπου η Πίστη στον Χριστό πολεμάται.

Εν συνεχεία εψάλη Ιερά Παράκλησις στο Σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος.
 










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου